CARA MEMBUAT KEK BATIK MILO LEMBUT
Resepi Kue Batik Milo Mudah Sederhana
Simple Asli Enak. DI Negara Malaysia kue cake ini cukup populer
karena sederhana cara membuatnya. Berikut kata orang Malaysia : dalam
banyak-banyak kek yang aku buat, kek ni lah yang paling simple dan enak pabila
dirase. Disini aku kemukakan resipi cara membuat kek batik praktis yang simple
lagi menyelerakan. Resep boleh divariasikan dengan coklat, keju (Cheese),
moist, susu milo, dll. Cara buat kue batik simple dan lembut dan
empuk.
Kue batik khas Malaya Melayu ini
berbahan dasar biskuit roti marie tentu mudah untuk mendapatkannya di warung
dan di swalayan ada banyak. Berikut resep kek batik asli dari blogger Malaysia
namanya Mohammad Faiz. Selamat mencuba Insha ALLAH berhasil katanya. Kalau
ingin lebih sedap lagi katanya lagi ditambah susu cair atau susu segar agar
empuk. Berikut Resep Kue Batik dan biscuit marie yang lezat itu.
RESEPI KUE BATIK COKLAT
BAHAN :
- 4 biji telur
- 4 sudu milo
- 4 sudu susu pekat
- 4 sudu serbuk koko
- 4 sudu gula
- 1 paket biskut marie(
350 gram )
- 1 buku buttercup
CARA MEMBUAT KUE BATIK :
1.
Patah-patahkan biskut marie kepada empat bahagian. dalam satu
bekas.
2.
Masukkan telur, susu pekat, milo, serbuk koko, dan gula
didlam bekas yang lain. Kemudian kacaukan bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
3.
Cairkan buttercup dalam periuk.
4.
Masukkan semua bahan yang telah dsebatikan tadi kedalam
periuk bersama buttercup yang telah dicairkan dan biskut marie yang dipatahkan
tadi. Gaul semua bahan selama 15 minit dalam keadaan api terbuka.
5.
Angkat bahan-bahan telah dicampur tadi dan letakkan didalam
bekas mengikut citarasa masing-masing. Sejukkan kedalam peti ais. Biskut batik
sedia dihidang. Gimana ndak kalah sama resepi Chef Wan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar